L’assignatura de Patologia Forestal

Patologia forestal
 
   Aquesta assignatura, dintre de la saga Defensa del bosc, es altament recomanable: ara quant passejo pel bosc no paro de veure patologies forestals! A fi de comptes també son però membres dels ecosistemes per molt que a vegades hi associem una connotació pejorativa.
 
   Dins del regne de les metàfites, els vegetals, crida l'atenció a nivell de patògens forestals el vesc. Aquesta planta paràsita, anomenada Viscum album, pren a l'arbre una part de l'aigua i dels minerals que aquest xucla del terra. Amb ells, elabora els nutrients que necessita, realitzant la fotosíntesi.
 
   De fet aquest es un detall important perquè si l'arbre creix i tapa el vesc sota una densa coberta aquest morirà per falta de llum. En realitat quant observem vesc sol ser en formacions a vegades de mida considerable. Tenint en compte que cada any la planta paràsita treu un parell de fulles a cada brot, això indica l'edat que tenen. Es per tant raonable pensar, com s'explicava en una de les classes de l'assignatura, que l'arbre porta molts anys creixent molt poc a causa de l'acció del parasit. El fet que s'alenteixi el creixement es òbviament problemàtic en parcel·les d'explotació forestal.
 
   Un dels vectors de transport de les granes, unes petites boles grises enganxoses, son els ocells del bosc que se n'alimenten i les transporten allà on van. Irònicament es donava a entendre que eliminar els ocellets era una mica fort i que per tant es podia optar per tècniques relacionades amb el comportament de les aus. Com que acostumen a posar-se en determinats arbres, es pot anellar uns quants d'aquests arbres (retirar una tira d'escorça d'uns pocs cm de profunditat al voltant del tronc, provocant-ne la mort) i en aquest cas la llavor del vesc que els ocells col·loquin sobre aquests arbres no podrà desenvolupar-se. Un altre mètode es evitar que els ocells mengin fruits del vesc aprofitant que sembla que no els agraden gaire: millorar el sotabosc plantant arbustos productors d'aliments per les aus.
 
 

Imatge provinent de botanicavirtual.udl.es

S'aprecia clarament el creixement de la planta, amb divisió dels brots cada any, produint un parell de fulles.

 

nature.jardin.free.fr/1103/cb_viscum_album1.jpg”  no es pot mostrar perquè conté errors.

Boles que s'observen a una certa distancia quant el vesc ja te bastants anys de creixement (nature.jardin.free.fr)

Més informació: herbarivirtual.uib.es

[@more@]

Quant a albertruzafa

Estudio enginyeria forestal a Lleida. Hi passo molt bones estones. També vaig sovint a casa, a Andorra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.