Varietats autòctones

   Ja fa un temps, durant una sortida d’edafologia als Monegros, vam estar parlant de la importància de conservar les espècies autòctones, en aquest cas es tractava de gramínies per produir cereals i farratge. No solament es tracta de riquesa de genotips, de conservar varietats resistents a malalties locals així com al seu clima, productives en l’hàbitat local. Un aspecte important estaria en relació amb els vegetals modificats genèticament (vegetals OGM). Aquests són propietat de l’empresa que en té la patent, així que els agricultors que vulguin cultivar-ne han de comprar les llavors cada any pagant-ne uns drets deguts a la patent. M’ha fet pensar en això un interessant article en francès a la web www.jp-petit.com

   Actualment, es perden especies autòctones a causa de la despoblació i l’abandó de camps, com varem veure aquell dia als Monegres, a l’Aragó. No crec que hi hagi gaires universitats i/o laboratoris que es dediquin a conservar aquestes espècies. En tot cas, si s’aconseguís que els agricultors depenguessin dels OGM, un cop eliminades les varietats autòctones i en un mercat on nomès s’ofertes llavor de producte patentat, s’aconseguiria el control sobre l’agricultura per part de grups reduits. És un problema molt greu.

[@more@]

Quant a albertruzafa

Estudio enginyeria forestal a Lleida. Hi passo molt bones estones. També vaig sovint a casa, a Andorra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Varietats autòctones

  1. Tens raó. S’està perdent desde les darreres dècades una gran varietat genètica pel que fa a varietats d’hort i fruiters, reemplaçada per una uniformitat industrial que s’allunya cada cop més del que necessita la nostra alimentació. Com escriu en Bourguignon, la varietat genetica obtinguda en els darrers dos segles està sent bescanviada per la varietat en els compostos químics que s’afegeixen als aliments processats. Òbviament, no anem bé.

Els comentaris estan tancats.